Se vehiculează că nu este ok să speli câinele mai mult de două ori pe an – total fals. Atâta timp cât la baie este folosit un șampon profesional, adecvat pentru blana câinelui și tipul acesteia (culoare, lungime, textură) poți spăla câinele și săptămanal.
Să nu uităm că ai noștri căței sunt înnebuniți după bălțile cu noroi, roțile mașinilor în cazul masculilor care vor să își marcheze teritorul, iarba verde în care se tăvălesc. Este mult mai rău ca un câine, mai ales unul de apartament, să fie spălat rar, în primul rând conviețuind cu noi este vorba de igiena casei, iar în al doilea rând de sănătatea pielii lor. Cum și noi ne spălăm pe cap săptămânal cu șampoane create special pentru noi, așa și cățelul poate fi îmbăiat cu șampon special pentru el.
Frecvența spălării unui cățel, ca și frecvența tunsului dealtfel, ține de mulți factori, dintre care amintim câțiva: cățel de curte (gazon/beton/pământ), cățel de interior (mochetă/parchet/gresie) sau mixt interior/exterior, lungimea și textura blăniței, frecvența de cădere a firului de păr, durata interacțiunii cu copiii sau bebelușii, anotimp (ploaie, zăpadă). De aici, fiecare stapân poate cere un sfat din partea unui reprezentant al unui salon de frizerie canină pentru a stabili împreună frecvența spălării și a tunsului, în final urmărindu-se de fapt sănătatea cățelului și a familiei din care face parte.
Evitați folosirea șampoanelor uscate prea des, le puteți păstra doar pentru cazuri de forță majoră, acestea îmbâcsesc pielea și nu o lasă să respire. De asemenea renunțați la mitul de a-i spăla cu șampon pentru bebeluși, acesta este creat pentru bebeluși, nu pentru câini.
Dacă aveți câinele în curte, nu este suficient să îl spălați doar primăvara și toamna, la fel, pielea lor are de suferit. Nu-i spălați dumneavoastră cu furtunul cu apă rece, îi expuneți la riscul îmbolnăvirilor, plus că jetul de la furtun îi sperie, iar baia doar cu apa fără șampon nu se numește baie.
Puteți începe ritualul băilor după vârsta de 4 luni când puiul termină schema obligatorie de vaccinuri. Este de preferat după această vârstă să începeți vizitele în saloanele de frizerie canină, astfel puiul se va obișnui cu groomer-ul și cu salonul, iar când va veni momentul tunsului acesta să nu aibă teamă de salon.
Vizitele la salon trebuie făcute în mod regulat, astfel veți avea un câine cu o blană sănătoasă.
Dar ca să ajungeți să aveți un patruped cu blana sănătoasă, este foarte important să fiți atenți și la mâncarea pe care le-o oferiți. Aceasta trebuie să fie de cea mai bună calitate (din categoria premium).
O blăniță sănătoasă pleacă din interior.
Foarte important este, indiferent de cât de des mergeți la salonul de înfrumusețare canină, să periați blana animăluțului dumneavoastră și acasă cel puțin o dată pe săptămână. Astfel veți evita încâlcirea blăniței, iar la momentul tunsului veți beneficia de o frizură demnă de rasa din care face parte patrupedul dumneavoastră.
Dacă al vostru cațel nu este îngrijit corespunzător, va avea o blăniță murdară, încalcită, iar groomer-ul nu va mai avea altă soluție decât să îl tundă cât mai scurt ca să i se regenereze firul de păr.
Descâlcirea blăniței este o operațiune destul de neplăcută pentru cățel și astfel este de evitat pe cât de mult posibil.
Din primavară până în toamnă este de preferat să vă spălați câinele cu un șampon antiparazitar, astfel eventualii purici existenți vor muri la baie.
ATENȚIE: șamponul antiparazitar nu ține loc de soluțiile antiparazitare precum zgărzi sau pipete.